
Hoe bereidt u uw leerlingen voor op het examen? Misschien is er meer te halen uit de laatste weken voor het eindexamen en kunnen de resultaten (nog) beter. Dit kan door een eindspurt te organiseren. Tijdens deze eindspurt krijgen leerlingen examentraining na de laatste SE-periode. Hierdoor kunnen zij zich richten op vakken en onderwerpen waar ze extra ondersteuning in nodig hebben, zonder dat ze kostbare tijd en energie kwijtraken aan onderwerpen die ze al beheersen. Bij het opzetten van zo’n eindspurt komt heel wat kijken. Pronk Onderwijs biedt in samenwerking met het Netwerk Onderwijsadviseurs ondersteuning bij het opzetten van een examentraining aan de eigen leerlingen. Ook als u in de lessen de examentraining een nieuwe impuls wil geven, kunt u bij ons terecht. Lees hieronder de verschillende mogelijkheden en aspecten van onze aanpak.
De finale
In de laatste fase – de weken tussen het laatste schoolexamen (SE) en de start van het centraal examen (CE) – gaat het erom spannen. Gaat het schooljaar uit als een nachtkaars of hebben docenten en kandidaten nog een beslissende eindspurt in de benen? In een maatwerkproject maken docenten voor hun vak een inspirerende, leerzame en motiverende examentraining voor deze laatste periode.
Examentraining in de les
Hoe houd je tijdens een langere periode de focus op het centraal examen? Hoe zorg je ervoor dat de gewenste kennis en vaardigheden op een gevarieerde manier aan bod komen en consequent getraind worden? Hoe krijg je het voor elkaar dat je examenkandidaten gemotiveerd blijven? Tijdens drie bijeenkomsten maken vakcollega’s kennis met het maken van een sterkte-zwakte-analyse om vervolgens aanbod op maat te maken voor de verschillende behoeftes van de leerlingen.
Uitdagende werkvormen
Of u nu tijdens de eindspurt met gemotiveerde leerlingen in modules aan de slag gaat of les geeft tot aan het CE, de leerlingen zullen aan de slag moeten. Daarbij helpen werkvormen, waarbij leerlingen actief aan de slag gaan met de stof. Door de bloedsomloop als een puzzel aan te bieden of teksten in stukken te knippen worden leerlingen ‘gedwongen’ na te denken en kunnen ze niet ontsnappen: als ze het niet doen, valt het meteen op! Tijdens deze bijeenkomst gaat u aan de slag met een aantal werkvormen die u kunt gebruiken tijdens de eindspurt en in de reguliere lessen.
Sterkte-zwakte-analyse, en dan…?
In een examentraining is het analyseren van een nulmeting of proefexamen een belangrijk onderdeel. Als leerlingen met behulp van een analyseformulier hun oefenexamens analyseren, zijn ze zich meer bewust van de mogelijkheden tot verbetering van het examenresultaat. Dat versterkt de motivatie om aan de slag te gaan. Zo kunnen zij gericht trainen voor het examen. Dat heeft consequenties voor het aanbod in de les en het leerproces: die zal voor de verschillende leerlingen anders zijn. Tijdens drie middagen maakt kennis met verschillende manieren om sterktes en zwaktes in beeld te krijgen en maakt u opdrachten om in een circuit aan te bieden aan uw leerlingen.
Taal in examens
Zaakvakken, exacte vakken en Kunst
‘Leerlingen lezen ook niet goed.’ ‘Ze schrijven hun antwoord zo beroerd op.’ Herkent u dit? Een leerling heeft behoorlijk wat taalvaardigheid nodig om op de huidige examen goed te scoren. De cognitief abstracte taal van het examen is niet de dagelijkse taal van de leerling. De docent zal hier een brug moeten slaan. Maar hoe doet hij dat? Tijdens deze training leert u hoe u dit voor uw vak doet. Daarnaast ontwerpt u een les of lessenserie rond een aantal begrippen uit het examen.
Rekenen in examens
Economie, Aardrijkskunde, Scheikunde, Natuurkunde, Biologie en Wiskunde
Veel Leerlingen missen punten doordat ze rekenfouten maken. Dit kan komen doordat leerlingen niet goed lezen of niet beseffen wat er precies gevraagd wordt. Maar ook omdat leerlingen moeite hebben om informatie uit bronnen te interpreteren. In deze training staat de vraag centraal hoe docenten leerlingen kunnen voorbereiden op rekenvragen bij de verschillende vakken. U gaat aan de slag met examenopgaven om zo zicht te krijgen op vragen die effectief zijn om leerlingen die vaardigheid zelfstandig uit te laten voeren. Daarnaast ontwerpt u een les of lessenserie rond een aantal rekenproblemen voor uw vak.
Dit aanbod is in alle gevallen maatwerk en komt dus in samenspraak en samenwerking met
alle betrokkenen tot stand. Voor een eerste indruk noemen we een aantal bouwstenen:
- Als team (sectie) kwantitatieve en kwalitatieve doelen stellen
- De succesfactoren van een effectieve examentraining
- Ontwikkelen van een schooleigen programma
- Leerlingen betrekken bij de plannen
- Vaardigheden trainen met behulp van een strategische aanpak
- Oefenmateriaal maken
- Variatie in didactiek: oefenen met werkvormen
- Differentiatie aanbrengen in de examentraining
- Gericht feedback geven aan leerlingen
- Ondersteuning in de organisatie